Modrý motýlí čaj
Podrobný popis
Motýlí čaj (Klitoria ternatská) je fascinujúci čaj, ktorý vás očarí svojou nádhernou modro-tyrkysovou farbou a bohatým obsahom biologicky aktívnych látok, ako sú flavonoidy, steroly, antioxidanty a proantokyanidiny. Tento čaj je známy v ajurvéde pre svoje liečivé účinky, najmä pri detoxikácii organizmu, harmonizácii nervového systému a podpore pri nespavosti. V Thajsku a Vietname sa pripravuje ako nápoj Nam dok Anchan, kde sa často pridáva citrón a med, a podáva sa večer pre upokojenie a osvieženie. Špičkoví barmani po celom svete používajú Motýlí čaj pre jeho nádhernú farbu v miešaných nápojoch, ktorá sa mení z modrej na purpurovú po pridaní citrónu alebo kyslejšieho ovocia. Tento čaj nie je len krásny na pohľad, ale jeho jemná kvetinová chuť je ideálna na experimentovanie. Môžete ho piť horúci na relaxáciu alebo ho vychutnať ako osviežujúci studený nápoj. Doprajte si šálku Motýlieho čaju a užite si jeho unikátnu farbu, chuť a blahodarné účinky na telo aj myseľ.
Zloženie: kvety motýlieho hrachu (Clitoria ternatea)
Príprava: 1 lyžičku čajoviny nasypeme do vyhriateho čajníka a zalejeme 3 dl horúcej vody (90 °C) a necháme lúhovať 5 -10 minút, scedíme a podávame. Ak ho chcete pripraviť pre celú rodinu či partiu vo väčšom čajníku, dajte na každé 3 dl objemu 1 čajovú lyžičku + 1 naviac pre čajník :)
Tip 1: Vyskúšajte niečo úplne jedinečné: Pridajte do hotového nálevu citrón a sledujte jeho farbu
Tip 2: Kvety motýlieho hrachu lúhujte spolu s mätou, vychlaďte a podávajte v lete ako osviežujúci drink
Tip 3: Pripravte si z modrých kvetov a cukru modrý sirup na dochutenie a farebné dekorovanie kokteilov, zmrzlín, dezertov, ...
Tip 4: Nálev z kvetov modrého motýlieho čaju vychlaďte, nalejte do formičiek na ľad a zamrazte. V letných limonádach vyčaríte zaujímavý efekt.
Tip 5: Môžete si zmes pripraviť vo forme čajových želé cukríkov.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.