Domáce gumové vegánske želé cukríky

farebne-zele-cukriky

Suroviny

Množstvá na 1 liter čaju:
Agar 10 g
Sypaný čaj 20 g (alebo 4 - 5 čl)
Cukor, med, sladidlo podľa chuti


Postup

  1. Pripravíme si čaj podľa návodu na obale. Po vylúhovaní ho scedíme.
  2. Dáme čaj do hrnca, pridáme agar a metličkami miešame na miernom plameni. Opatrne ochutnáme a môžeme prisladiť.
  3. Hneď ako zmes zovrie, odstavíme ju zo sporáka, horúcu ju nalejeme do formičiek, necháme vychladnúť a dáme stuhnúť do chladničky. Ideálne sú silikónové formičky na čokoládové pralinky alebo na ľad.
  4. Po pár hodinách želé cukríky vyklopíme z formičiek a rozložíme ich, aby sa nedotýkali.
  5. Necháme 1-2 hodiny oschnúť.

Skladovanie

Ideálne v uzavretej nádobe v chlade, aby nezvlhli.

Tipy a triky

Chcete tvrdšie cukríky? Na 1 liter tekutiny sa bežne používa 10 g želatíny agar. Ak chceme tvrdšie cukríky, použijeme viac agaru alebo menej čaju. Konzistenciu uvidíte po prvých skúsenostiach.

Používate klasickú želatínu? Nasypte ju do teplého čaju a ďalej postupujte podľa pokynov na obale želatíny. Dávkovanie je 20 g želatíny (zvyčajne 1 vrecko) na 250 ml čaju.

Stále sa vám cukríky lepia? Môžete ich obaliť v kryštálovom cukre.

Nejdú cukríky vyklopiť z formičiek? Dajte ich na 30 minút až hodinu do mrazničky, potom vyklopiť pôjdu. Alebo použite formičku s nepriľnavou úpravou.

Nemáte silikónové formičky? Použite veľkú formu alebo plech a po stuhnutí želé nakrájajte.

Aké čaje použiť pre ktoré farby cukríkov?

Žlté: Čaj Bio Pozdrav Slnka, Zlaté Mango alebo bylinkové čaje

Červené: Karkade - ibištek alebo ktorýkoľvek čaj s ibištekom. Napríklad Ovocný čaj Babičkina záhradaOvocný čaj Tatranský.

Modré: Samotný Modrý motýlí čaj.

Fialové cukríky: Modrý motýlí zmiešaný s ďalším ovocným čajom. Napríklad obsahujúcim ibištek (domácky „karkade“) – Srdiečko alebo obsahujúci kyselinu citrónovú – Aladinovo Tajomstvo.

Hnedočervená: Rooibos čaje alebo niektorý Honeybush.

Svetložltá: Bylinkové čaje. Anti Kuckuc alebo Proti Hapčí - môžete mať kedykoľvek pri sebe a dávať deťom postupne, bez nutnosti ťahať termosku s čajom.

Dospelácke na povzbudenie: Maté. Budú zelenožlté.

Chcete navodiť napríklad vianočnú atmosféru? Použite vianočné čaje.

Miešajte a experimentujte :)

Čo je agar?

Riasa agar. Pôvodne pochádzajúca z Japonska. Tam je známa ako kanten. Je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom, prakticky bez chuti. Agar je mimoriadne výživný, pretože obsahuje mnoho minerálov. Môže sa použiť na dezerty, gumené cukríky alebo korenené zeleninové aspiky.