BIO PU ERH KING
Podrobný popis
Tento prvotriedny organický Pu Erh je pomenovaný podľa rovnomenného mesta Pu Erh v juhočínskej provincii Yunnan. Špeciálny výrobný proces dodáva tomuto čaju červenohnedú farbu listov a gaštanovohnedú farbu šálky. Chuťový profil je veľmi komplexný s jemnými, zemitými tónmi.
Pu Erh, Pu-Erh, puer, puerh - označujú jediný druh čaju, ktorý pochádza z čínskej provincie Yunnan a vyrába sa tam 1700 rokov. Čaj prechádza špeciálnym procesom zrenia, ktorý mu dodáva červenkastú farbu a zvláštnu zemitú chuť.
Vyrába sa z čajových listov odrody Mao Cha nebo Ta Jie, v preklade veľký list, které rastú provincii Yunnan v Číne. Nazbierané lista sa nechajú zavädnúť a potom sa sušia na slnku. Usušené listy sa nahrnú na kopy široké cca 1 m, vysoké 50 - 60 cm a dlhé 6 a viac metrov. Výdatne sa pokropia vodou a zakryjú plachtou. Listy začnú fermentovať, teplota zvyčajne dosiahne až 60°C a celý tento proces trvá 50 až 90 dní. Potom sa takto fermentované listy rozhrnú v tenkej vrstve na veľkej ploche a sušia sa cca 14 dní. Potom sa sušené čajové listy roztriedia. Tie lepšej kvality sa predávajú v sypané forme, no nie je to vždy pravidlom. Horšia kvalita listov sa používa na lisované druhy Pu Erhu, teda listy sa opäť navlhčia a zlisujú do rôznych tvarov rôznych hmotností: koláčov, hniezd, tehličiek,... Tie sa potom ukladajú do špeciálnych zrecích "pivníc" a nechávajú sa zrieť neraz až 50 rokov. Zrením sa zvyšuje ich kvalita.
Zloženie: čaj Pu Erh v bio kvalite, tmavý typ shu (ripe)
Príprava: 1 lyžičku čajoviny nasypeme do vyhriateho čajníka a zalejeme 3 dl horúcej vody (100 °C) a necháme lúhovať 3 minúty, scedíme a podávame. Môžete skúsiť zaliať ešte 2 - 3 krát, no čajové lístky medzi jednotlivými nálevmi nesmú vychladnúť.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.